2015. április 12., vasárnap

Autók és kávé a Kincsem Parkban

Végre megérkezett a napsütés és a meleg, ezzel együtt pedig tömegesen felébredtek az old és youngtimerek, sportkocsik és kabriók, stb., egyszóval minden, ami hobbiautó! Ennek örömére április 11-én szombaton nagy erőkkel megindultak a benzinvérűek akár már kora reggel, hogy bevegyék a fővárosban és a környékén lévő rendezvényeket. Kedvünkre válogathattunk, ugyanis kínálat volt bőven:
Autók és Kávé a Kincsem Parkban
Mustang Club of Hungary találkozó az 56-osok terén
Time Attack a Hungaroringen
Tavaszi rajzás a Premier Outlet parkolójában
FritzenFest találkozó Tökölön a reptéren
Oldtimerek hétvégéje a Vasúttörténeti parkban
És könnyen lehet, hogy még volt más is, ami az előbbi felsorolásból kimaradt.
Mi úgy döntöttünk, hogy a Kultmobil által szervezett magyar Cars and Coffee-val kezdjük a napot, mielőtt még a kis Golf Cabrio-val ellátogatnánk a Bogarak (és természetesen egyéb Volkswagenek) rajzására Budaörsre. 8 óra 40-re értünk a lóversenypálya bejáratához reménykedve abban, hogy már a kicsit későbben kelők is ott lesznek a 8-kor kezdődött találkozón. Vártuk a bejáratnál a nagy sort, ahogy az lenni szokott bármilyen rendezvényen, de sehol senki... Talán még túl korán jöttünk? Természetesen nem, ismét nem csalódtunk a megszállottak és fanatikusok nagy körében. Beljebb érve láttuk, hogy bizony már a résztvevők többsége megérkezett a rendezvényre, szépen sorakoztak a füves placcon a járgányok. Először egy már ismert, gyakori résztvevővel futottunk össze a kocsisor elején, amit mindig ki kell emelni, talán nem is kell magyarázni, hogy miért - és most következzenek a kedvenc megjelent autók:
Alfa Romeo Montreal
Chevrolet Corvette C3 Collector Edition
Ez a Chevy volt a következő autó, mely igazán megragadta a figyelmünk. Nem is hétköznapi C3-as ez (már ha lehet egy Corvette hétköznapi), hanem egy Collector Edition. Mit takar a név? 1982 volt az akkor már 15 éve piacon lévő modell utolsó éve, mielőtt még végleg leállították volna a gyártását. Ebből az alkalomból készült el a "Gyűjtői" kiadása a C3-asnak, melyből összesen 6759 darabot adtak el, ha információim helyesek. Ezüst-fekete külső színkombináció, (baromi vagány) turbina felnik, felnyitható hátsó üveg, mint bizonyos főbb jellemzői ennek a verziónak. Ez volt az első Corvette, melynek ára meghaladta a 20.000 dollárt. 1967-ben a bevezetéskor még kevesebbe került egy vadiúj 'Vette, mint 5000 dollár. Érdekesség még, hogy 1982-ben csupán 200 lóerős volt az 5,7 literes small-block, mely ezekbe az autókba került. Valljuk be, azért ez nagyon nem kiemelkedő teljesítmény egy ekkora blokktól. Nyilván ennek megvannak az okai, de ezeknek részletezésébe ebben az írásban nem térnék ki. Érdekesség még, hogy a motorok teljesítménycsökkenési tendenciája a Corvette-nél már a 70-es évek elején megkezdődött és '75-re bontakozott ki teljesen, abban az évben amellett, hogy már a big-blockkal nem is volt elérhető a C3, az 5,7 literes V8-as teljesítménye 165 (!) lóerő volt. Tegnap olvasva ezt az adatot meg kell mondjam, eléggé meg is lepődtem.
Rally legenda is akadt a reggeli kávé mellé, nem is egy! A Delta osztag 5 főt számlált, HF Integrale, HF Turbo, ki mit szeret, volt miben gyönyörködnie a Lancia fanatikusoknak. 
 Egy "Foose design" Dodge Charger és egy Pontiac Trans Am feszítenek a reggeli nap fényében.
Peugeot 205 Rallye és egy Datsun 280Z nem mindennapi párosa.
Egyszerű, klasszikus, sportos beltér a Datsunban. 
Idő közben begurult még néhány érdekesség erősítve az amerikai különítményt.
Jókedv, integetés, jó autók, erről kell szólnia egy ilyen rendezvénynek. Egy idősebb úr és hölgy gurult be ezzel a kiválló állapotú Karmann Ghiával, még színesebbé téve (szó szerinti értelemben is) a felhozatalt.
A végére pedig a C3-as mellett másik személyes kedvencemet hagytam, ami nem más, mint természetesen egy 911-es, teljes nevén 911 3.2 Carrera Cabriolet, abból is egy USA kivitel. A nyitott tetejű G-szériás 911-esek '84-től voltak kaphatóak,  így az OT rendszám alapján a kora könnyen behatárolható az autónak, '84-es, vagy '85 elején készülhetett. És most látom csak az esemény Facebook oldalán, később érkezett egy szintén 3.2 Carrera 911-es is, csak piros és Targa. Nagyon fájó pont ez, hogy lemaradtunk róla. Majd legközelebb!

Röviden, tömören a teljesség igénye nélkül ez volt az 5. Autók és kávé, melynek kiváló helyszínt adott a Kincsem park. Remélem lesz itt még ilyen találkozó, mert nagyon hangulatos és szép a hely (kivétel jelenleg a néhány képen látható, javítás alatt lévő lelátót, de azok az állványok se lesznek ott örökké). Az idő szuper volt, a szervezés, a helyszín és a hangulat szintén, a felhozatal pedig most is tartogatott érdekességeket, ritkaságokat, köszönjük! Aki szeretne még képeket látni a rendezvényről és a megjelent autók soráról teljes képet kapni, érdemes körülnéznie a neten (pl. itt), sokan osztottak meg még fotókat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése